Over Bronnen VanOns

Bronnen VanOns is onderdeel van een grote energiebeweging: VanOns. Honderden vrijwilligers doen al mee. Zonder deze mensen geen lokale groene energie.

Ontwikkelaar: Bronnen VanOns
Bronnen VanOns staat niet op zichzelf, maar is van, voor en door meer dan 100 lokale energiecoöperaties in samenwerking met de Natuur en Milieufederaties. Bronnen VanOns bestaat uit een groep mensen die jarenlange ervaring hebben met het realiseren van grotere coöperatieve zon- en windprojecten in Noord-Nederland.

Energieleverancier: Energie VanOns
Energie VanOns is het energiebedrijf dat de lokaal opgewekte groene energie levert aan particuliere en zakelijke klanten. Energie VanOns verzorgt hiervoor de administratie en de klantenservice. Daarnaast ontwikkelt en regelt het bedrijf de centrale communicatie, zoals de website, persberichten en sociale media. De meer dan 100 bij VanOns aangesloten coöperaties verkopen hun energie via Energie VanOns, en hoeven zich geen zorgen te maken om de administratieve rompslomp en krijgen bovendien een vast bedrag per klant per jaar. Dat bedrag kunnen ze weer investeren in lokale plannen.

Deelauto’s: Mobiliteit VanOns
Een mooie oplossing voor wijken, gemeentes en bedrijven: de elektrische deelauto’s van Mobiliteit VanOns. Klanten betalen alleen voor het gebruik van de auto en rijden bovendien op stroom van Energie VanOns. Beter voor het milieu, vaak een stuk goedkoper en bovendien heerlijk stil.

Elke provincie een koepel
Drentse Kei, Groninger Energie Koepel en Ús Koöperaasje zijn de koepelorganisaties van de drie noordelijke provincies.  De koepelcoöperaties vertegenwoordigen weer hun eigen leden, de aangesloten lokale coöperaties. De ruim 100 lokale coöperaties zijn op deze wijze eigenaar van Energie-, Bronnen- en Mobiliteit VanOns.

Organisatie en bestuur Bronnen VanOns

Bronnen VanOns is 100% dochter van Coöperatie VanOns U.A., opgericht door Drentse Koepel Energie Initiatieven, Groninger Energie Koepel, Grunneger Power, De Stichting Natuur en Milieufederatie Groningen, Energiecoöperatie Noordseveld. Het bestuur bestaat uit:

  • Jan Hink (Groninger Energie Koepel) – voorzitter
  • Jan Willem Lobeek (Stichting Natuur en Milieufederatie Groningen) – secretaris
  • Sietze de Jong – penningmeester

Egbert Ludwig en Dirk Gerrits vormen op interim-basis de directie van Bronnen VanOns.