Over Bronnen VanOns

Bronnen VanOns is onderdeel van een grote energiebeweging: VanOns. Honderden vrijwilligers doen al mee. Zonder deze mensen geen lokale groene energie.

Ontwikkelaar: Bronnen VanOns
Bronnen VanOns staat niet op zichzelf, maar is van, voor en door ruim 90 lokale energiecoöperaties in samenwerking met de Natuur en Milieufederaties. Bronnen VanOns bestaat uit een groep mensen die jarenlange ervaring hebben met grotere coöperatieve zon- en windprojecten in Noord-Nederland.

Energieleverancier: Energie VanOns
Energie VanOns is het energiebedrijf dat de lokaal opgewekte groene energie levert aan particuliere en zakelijke klanten. Energie VanOns verzorgt hiervoor de administratie en de klantenservice. Daarnaast ontwikkelt en regelt het bedrijf de centrale communicatie, zoals de website, persberichten en sociale media.

Elke provincie een koepel
Energie VanOns is in 2014 opgericht door de koepelorganisaties van de drie noordelijke provincies: Drentse Kei, Groninger Energie Koepel en Ús Koöperaasje. Elke koepelcoöperatie is voor een derde deel eigenaar van Energie VanOns. De koepelcoöperaties vertegenwoordigen weer hun eigen leden, de aangesloten lokale coöperaties.

Bijna honderd lokale energiecoöperaties
Energie VanOns en de koepelcoöperaties helpen lokale energiecoöperaties bij zowel de oprichting als de verkoop van hun groene energie. De bijna 100 bij VanOns aangesloten coöperaties verkopen hun energie via Energie VanOns, hoeven zich geen zorgen te maken om de administratieve rompslomp en krijgen bovendien een vast bedrag per klant per jaar. Dat bedrag kunnen ze weer investeren in lokale plannen. De coöperaties zijn eigenaar van Energie VanOns.

Organisatie en bestuur Bronnen VanOns

Bronnen VanOns is 100% dochter van Coöperatie VanOns U.A., opgericht door Drentse Koepel Energie Initiatieven, Groninger Energie Koepel, Grunneger Power, De Stichting Natuur en Milieufederatie Groningen, Energiecoöperatie Noordseveld. Het bestuur bestaat uit:

  • Marcel Koenis (Grunneger Power) – voorzitter
  • Jan Willem Lobeek (Stichting Natuur en Milieufederatie Groningen) – secretaris
  • Sietze de Jong (Energiecoöperatie Noordseveld) – penningmeester
  • Tom Verloop (Drentse Koepel Energie Initiatieven) – lid
  • Jan Hink (Groninger Energie Koepel) – lid

Klaas Dolsma is de kwartiermaker van Bronnen VanOns.

Verder werken we vooral met ons netwerk aan specialisten, die elke veel ervaring hebben met het realiseren van grote coöperatieve zon- en windprojecten.